Te zdrowe orzechy są bardzo wrażliwe. Jeden błąd i stracą wiele na wartości

Dodano:
Orzechy włoskie Źródło: Unsplash / engin akyurt
Orzechy włoskie to jedne z popularniejszych u nas orzechów. Zbierane jesienią są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Jak jednak należy je przechowywać, by nie straciły na walorach zdrowotnych, ani smakowych?

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. To dlatego, że są bogate w składniki odżywcze, takie jak: zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały. Są jednak dość wrażliwe na otaczające je warunki. By więc, jak najdłużej pozostały zdrowe, pyszne i chrupiące, trzeba im zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.

Dlaczego orzechy włoskie są takie zdrowe?

Orzechy włoskie są zdrowe, bo zawierają dużo wartościowych składników.

  • W składzie orzechów włoskich należy wyróżnić kwasy tłuszczowe omega-3. Korzystnie wpływają one na pracę serca i mózgu, działają też przeciwzapalnie.
  • Orzechy te dostarczają też wartościowego białka roślinnego, a także błonnika, który przyspiesza trawienie.
  • W orzechach włoskich znajdziemy też dużo witaminy E i witamin z grupy B, a także minerałów: magnezu, fosforu i miedzi. Składniki te dobrze wpływają na układ nerwowy i kości.

Jak należy przechowywać orzechy włoskie?

Ponieważ orzechy włoskie zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, są dość wrażliwe na warunki przechowywania. Zawarty w nich tłuszcz ma bowiem tendencję do szybkiego jełczenia. Dlatego orzechy włoskie należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce przez okres do 6 miesięcy. Jeśli chcecie, by dłużej pozostały smaczne i zdrowe, lepiej je zamroźcie. Wtedy wytrzymają nawet rok. Większą trwałością cieszą się orzechy w łupinach. W suchym i chłodnym miejscu można je trzymać przez kilka miesięcy. Należy przy tym pamiętać, że orzechom włoskim nie służy zbyt wysoka temperatura przechowywania oraz nasłonecznione miejsca.

Orzechy włoskie – wskazówki

Orzechy włoskie są idealne na przekąskę. Można je też dodawać do sałatek, ciast, deserów czy owsianki. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi i z makaronem. Warto wiedzieć też, jak poprawić smak orzechów i pozbyć się goryczki:

  • By orzechy były bardziej chrupiące i miały intensywniejszy smak, można je podprażyć. Wystarczy rozłożyć je na blasze z piekarnika i piec ok. 7 minut w 170 stopniach Celsjusza. Przy tym zabiegu stracą niestety nieco na wartości odżywczej, bo obniży się w nich zawartość cennych kwasów tłuszczowych.
  • Orzechy włoskie mają czasami gorzki smak, którego nadaje im cienka skórka, otaczająca słodki miąższ. By ją usunąć, orzechy można podprażyć na patelni lub zblanszować w gorącej wodzie. Po tych zabiegach łatwo jest usunąć skórkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...